Het is heel goed mogelijk om het gehele jaar rond kleur in je tuin te brengen. Natuurlijk is de weelde aan kleur in januari niet hetzelfde als in juni, maar toch kan je voor heel wat kleur zorgen met de allereerste vluchtige bloesempjes en de kleurige bessen die uit de herfst zijn overgebleven. Deze rijkdom moeten we naar waarde weten te schatten en er ruim gebruik van maken, want zelfs één winterbloem is de voorbode van de lente en kan soms waardevoller voor ons zijn dan een hele bos bloemen in de zomer.
Onderstaand plantenoverzicht laat een combinatie van vroeg in het jaar bloeiende planten zien. Natuurlijk beïnvloedt het weer van de voorgaande maanden de bloei en de kwaliteit van deze planten, doch in het algemeen bloeien deze planten reeds in de maanden januari en februari. Let wel op, het grootste deel van de onderstaande planten is niet geheel winterhard, winterbescherming in open lucht is daarbij noodzakelijk.

 1. Garreya elliptica
 2. Chimonanthus praecox
 3. Jasminum nudiflorum
 4. Hamemelis virginiana
 5. Abeliophyllum distichum
 6. Rhododendron mucronulatum
 7. Narcissus ‘Golden Harvest’
 8. Helleborus niger
 9. Erica
 10. Daphne odorata
 11. iburnum bodnantense
 12. Eranthis hyemalis

 


Werkzaamheden in november en december.

[Werkzaamheden in november en december.] – Haal de kuipplanten naar binnen.Maak de potten gelijk even goed schoon en controleer deze op achtergebleven ‘meelifters’ als slakken en ander ongedierte.

 • Leg alvast wat afdekmaterialen tegen vorst klaar in de schuur.
 • Struikrozen ‘aanaarden’, ofwel een bergje tuingrond tegen de stam aanbrengen ter bescherming van de entplaats.
 • Stamrozen inpakken tegen de vorst.
 • Het is nu nog de ideale tijd om te snoeien vooral de esdoorn, noten en berken moeten nu worden gesnoeid aangezien de sapstroom van deze soorten al vroeg in het voorjaar weer op gang komt.
 • Denk eraan niet de struiken te snoeien die in het voorjaar bloeien. Deze bloeien namelijk op het hout dat in de zomer al is gevormd. Snoeit u dit weg, dan zult u geen bloeiende struiken hebben in het voorjaar.
 • Als u de voorjaarsbollen nog niet hebt geplant, dan is dit het laatste moment waarop u dit kunt doen.
 • Verwijder blad uit de vijver en haal bij een ondiepe vijver de pomp naar binnen.
 • Verwijder ook al te veel blad van het gazon. Laat het voor de rest zoveel mogelijk liggen: het is goed voor het bodemleven, wormen,etcetera.
 • ‘Houdt uw straatje schoon’: in dit jaargetijde vormt zich zeer snel aanslag op uw bestrating. Schrob deze regelmatig schoon of gebruik een biologisch middel.
 • Nu is het overigens ook een goede tijd om paden en terrassen aan te leggen.
 • Sluit en tap de buitenkranen af.
 • Laat achtergebleven water uit de tuinslang lopen en ruim deze op.

Shop De leukste tuinmeubelen kopen  voor deze zomer.  Met het mooie weer kriebelt het om alle ramen en deuren open te gooien, het tuinmeubilair af te stoffen en met een boekje van de eerste zonnestralen te genieten. Of jouw tuinmeubels al dan niet aan vervanging toe zijn, lees je hier. Zwart is sinds vorige zomer één van de trendkleuren voor de tuin. Zwarte panelen, zwart meubilair, zwarte hekkens, zwarte terrasoverkappingen … de kleur is populairder dan ooit.

De leukste tuinmeubelen voor deze zomer

De tuin vormt al enkele jaren het rechtstreekse verlengde van het interieur. Grote, glazen deuren of massieve raamoppervlakken tot aan de grond zorgen ervoor dat binnen en buiten naadloos in elkaar overlopen, zodat je tijdens warme zomerdagen optimaal kan genieten van alle beschikbare ruimte. Geschikt tuinmeubilair dat past in de stijl van de woning is hierdoor geen overbodige luxe.
De leukste tuinmeubelen voor deze zomer.

Ook groen laat zich als trendkleur gelden in de tuin. In tegenstelling tot enkele jaren geleden is het niet limoengroen, maar donkergroen dat de boventoon voert. Vooral meubilair is erg geliefd in deze kleur, waardoor het als het ware helemaal opgaat in de rest van het tuinontwerp.  Qua materiaal is vooral vlechtwerk alomtegenwoordig. Gevlochten stoelen, bijzettafeltjes, bloempotten en lantaarns zijn de absolute musthaves van elke designliefhebber de komende zomer.

Shopping? Table de jardin  King 199,95 € – Gevlochten lamp XXL – € 168 euro – Maisons du Monde, bloempot uit aardewerk – 27,95 euro – HK Living, groene tafel – 769 euro – Hay, duo van zwarte bloempotten – 120 euro – Maisons du Monde, zwarte lantaarn – 69,99 euro – Maisons du Monde, groene stoel met vleugels – 295 euro, Zuiver, groen stoel – 245 euro – Hay, gevlochten poef – €79,99 euro – Maisons du Monde, zwarte loungestoel – 363 euro – La Redoute en rieten loungestoel – 726 euro – House Doctor. Table de jardin bois  King 239,95 €Biertafel EWoodproducts € 129,95


Vijf tips voor schone tuinmeubelen

1. Tuinmeubels van kunststof, wicker en staal zijn eenvoudig te poetsen met een emmertje water en een scheut allesreiniger. Gebruik in verband met kans op krassen nooit schuurmiddel of een schuurspons.

2. Sterk vervuilde of verkleurde kunststof tuinmeubels kunt u weer wat opfrissen met een kunststof tuinmeubel vernieuwer.

3. Stalen tuinmeubels kunt u na het schoonmaken insmeren met wat autowas voor extra bescherming.

4. Hout kunt u met een sopje van groene zeep en een harde borstel schoonmaken. Zowel hardhout (teak, eucalyptus, bankirai, meranti, acacia) als zacht hout (vuren, ceder, grenen) knapt daar enorm van op. Zacht hout moet jaarlijks met lak, verf of een impregneermiddel behandeld worden. Dit helpt om de aangroei van schimmels tegen te gaan.

5. Zijn de rugleuningen van je tuinmeubels verstelbaar? Vergeet dan niet om de bewegende delen te controleren. Door wisselende weersomstandigheden kan het hout gaan uitzetten of inkrimpen waardoor het beslag los kan gaan zitten. Draai het goed aan, maar niet te vast, want dan kan het hout scheuren.


Maak je tuin klaar voor het voorjaar

Kun je niet wachten tot het zonnetje weer wat vaker tevoorschijn komt en de temperaturen gaan stijgen? Begin dan alvast met het klaarmaken van je tuin voor het voorjaar. Zo weet je zeker dat jij op de eerste echte lentedag lekker gaat genieten vanuit je luie stoel in de tuin. Benieuwd hoe je je tuin het beste een opfrisbeurt geeft? Lees dan snel verder of Informeer even bij Thienpont de Tuinman Oost-Vlaanderen

Ruim alles op
Het allereerste klusje dat moet gebeuren is niet persé de leukste. Het is namelijk tijd om onkruid te verwijderen, dode takken af te knippen en alle losse bladeren op te vegen. Hierbij geldt wel: hoe beter je het bijhoudt gedurende, hoe minder werk het uiteindelijk is. Mocht je een grote tuin hebben (of dit werk liever uitbesteden) overweeg dan een hovenier in te schakelen.

Ga voor een grondige schoonmaak
Na het opruimen ga je verder met het poetswerk. Maak je tuinbestrating schoon met een hogedrukreiniger en geef je tuinmeubelen ook meteen een flinke poetsbeurt. Vergeet daarnaast niet om de andere accessoires in de tuin (zoals de tuinkabouter en het vogelhuisje) op te frissen. Dit is bovendien het ideale moment om meteen het tuinhuisje en de schutting een likje verf te geven.

Snoei bomen en struiken
Wanneer en hoe je het beste kunt snoeien is afhankelijk van het soort planten en struiken die je in de tuin hebt staan. Vraag dit dus even na in het tuincentrum of raadpleeg het internet. Let er bovendien op dat je niet al te enthousiast snoeit. Sommige struiken hebben hun oude takken nodig om weer mooie en grote bloemen te kunnen krijgen. Ook het snoeiafval heeft soms nog een functie voor bijvoorbeeld het stekken van nieuwe planten.

Pak het gazon aan
Het voorjaar is het perfecte moment om het gazon aan te pakken. Begin met het harken van de molshopen en laat de grasmaaier alvast zijn werk doen. Na het maaien zijn de kale plekken aan de beurt en ga je verder met de grond bemesten. Doe dit bij voorkeur vlak voor een regenbui. Je gazon houd je vervolgens mooi door het regelmatig even te bewateren.

Details maken je tuin af
Je tuin is pas echt klaar voor het voorjaar als je voor de juiste details zorgt. Denk hierbij aan bloemen, planten en buitenverlichting. Uiteraard kun je ook alvast gaan shoppen voor nieuw tuinmeubilair of een bijpassende barbecue. Maak de tuin vervolgens af met een leuke accessoires of maak de kinderen blij met een speelhuisje.